AB-Sektionen i Norrtälje 08-08-30


För andra året i rad förgyllde AB-Sektionen föreningen Roslagsmats marknad i Societetsparken. Parken ligger mycket centralt i Norrtälje inbäddad av stora träd i anslutning till gästhamnen med det gamla ångfartyget Norrtälje som närmaste granne. Som vanligt var marknaden mycket välbesökt denna soliga och varma dag. Många kommer som vanligt förbi våra traktorer och pratar gamla minnen från tiden det begav sig. Har man inte minnen från det att man själv körde en grålle eller hade en på gården så minns man att det fanns en sådan på granngården eller i byn.

Jag minns särskilt en farbror som kom förbi och pratade om sitt liv. Han kom till Sverige som krigsbarn från Finland. Han hamnade på en stor gård i Småland med 6 st traktorer av olika storlekar. På sin 13-årsdag fick han en egen Grålle! När han kom upp i övre tonåren blev hans styvfar sjuk och gården såldes. Dom senaste 43 åren hade han försöjt sig som dansbandsångare. Nu hade han en sommarbostad norr om Norrtälje och vinterbostad i Malaga på Spanska solkusten. Han berättade att huset i Malaga låg högt, jag föreslog att han skulle skaffa en grålle för att kunna ta sig upp och ner för backarna … men han hade en modern fyrhjuling för detta.

Denna gång hade vi annonserat i lokaltidningen med rubriken ”Upprop” – kom med din grålle. Nu var det inte så många som kom med sin grålle, men det var ett flertal som läst annonsen och kom till parken – detta ville man inte missa. Nu blev det inte så många grållar men Micke Hagström kom med sin, och Johan Vilsson med sin MF 35 X och Karl-Erik Olsson kom med sin FE 35a.

Text & Foto: Roland Sahlberg. Klicka för större bilder.

Detta album finns också på Flickr:

Visa bilder
Visa bildspel